Η γέννηση ενός παιδιού αποτελεί ορόσημο στη ζωή του ζευγαριού  που επιφορτίζεται με νέα καθήκοντα και ευθύνες, ενώ   σηματοδοτεί το τέλος της ηρεμίας και της ανεμελιάς του! Οι γονείς  αναλαμβάνουν με ιδιαίτερη  φροντίδα την ανατροφή και διαπαιδαγώγησή του, την καλλιέργεια των ηθικών αξιών, την κάλυψη των βιοτικών συναισθηματικών και πνευματικών του αναγκών συμβάλλοντας αποφασιστικά στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς του.

Καθώς το παιδί βρίσκεται σε ηλικία που δεν έχει ακόμα αναπτύξει την κριτική του ικανότητα, οι γονείς καλούνται αντ’ αυτού να προβούν σε επιλογές, που καθορίζουν αναπόφευκτα τη ζωή και διαμορφώνουν αποφασιστικά το μέλλον του. 
Κατά τον πρώτο χρόνο μετά τη γέννηση αποφασίζουν για το θρήσκευμα και το όνομά  του, επιλέγουν βαπτιστικά και λαμπάδες και  καταλήγουν στο πρόσωπο που θα αναλάβει την καθοδήγησή του και τη μεταλαμπάδευση σε αυτό των αρχών του χριστιανισμού. Το μυστήριο έτσι τελείται  και τέλος ακολουθεί και μια δεξίωση με την υπογραφή οργάνωσης που προσφέρουν τα κτήματα βάπτισης - γάμων  κλείνοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο η όλη διαδικασία.
 
Μακράν δυσκολότερη απόφαση για τους γονείς συγκριτικά με την επιλογή του ανάδοχου, των βαπτιστικών και της εκκλησίας αποτελεί η επιλογή του ονόματος, καθώς καθορίζει την προσωπικότητα του παιδιού και επηρεάζει την ψυχολογία του. Σύμφωνα με τον καθηγητή οικονομίας και εκπαίδευσης του  Πανεπιστημίου Northwestern, David Figlio το όνομα  έχει επιπτώσεις όχι μόνο στην ψυχοσύνθεση του παιδιού, αλλά και στη σχολική του επίδοση και στο επάγγελμα που πρόκειται να ακολουθήσει.
Η ετυμολογική ανάλυση των ονομάτων μπορεί να  βοήσει σημαντικά όσους βρίσκονται στη διαδικασία επιλογής ονόματος, ώστε να επιλέξουν ένα μοναδικό  όνομα που θα συνάδει με την προσωπικότητα και το χαρακτήρα του παιδιού τους.
 
Τι σημαίνουν τα παρακάτω ονόματα:
Αλέξανδρος: προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό ρήμα αλέξω που σημαίνει απομακρύνω, υπερασπίζομαι και το ουσιαστικό άνδρας .  Δηλώνει το μαχητικό,  τον  αγωνιστή, τον προστάτη.
 
Ανάργυρος είναι αυτός που στερείται χρημάτων, ο αδέκαστος, ο ανιδιοτελής, ο τίμιος.
 
Δηµήτριος: προέρχεται από το επίθετο δηµήτριος  και σημαίνει αυτός που έχει σχέση µε τη Δήµητρα, τη θεά της γεωργίας. Δηλώνει άτομο αυτόνομο, ολιγαρκές , παραγωγικό  και επινοητικό.
Δημοσθένης: ο λαοφιλής, αυτός που αντλεί το σθένος του από το λαό, άτομο με δύναμη, κύρος και εξουσία.  
 
Αγαμέμνων: ο αξιομνημόνευτος, αυτός που μείνει στη μνήμη των μεταγενέστερων για τη ζωή του και τα επιτεύγματά του.
 
Ευάγγελος: ο φέρων ευχάριστες ειδήσεις, ο αγγελικός, που διακρίνεται για την αισιοδοξία του και την καλοπροαίρετη διάθεση. Προέρχεται ετυμολογικά  από το επίρρηµα ευ που σημαίνει καλά και το ουσιαστικό άγγελος.
Θεμιστοκλής: όνομα που προέρχεται από τη Θέμιδα, τη θεά της δικαιοσύνης κ αι το ουσιαστικό κλέος που σημαίνει δόξα. Δηλώνει  αυτόν που φημίζεται για την προσήλωσή του στις αρχές της δικαιοσύνης και που σε κάθε περίπτωση υπερασπίζεται το δίκαιο.
 
Κωνσταντίνος:  προέρχεται από το λατινικό επίθετο constans και δηλώνει άνθρωπο σταθερό στις ιδέες και στις αποφάσεις του.
 
Στυλιανός: προέρχεται από το ουσιαστικό στύλος και δηλώνει υποστήριξη, δύναμη και σταθερότητα. Αρωγός, ακατάβλητος, µετρηµένος, καλός οικογενειάρχης.
 
Μενέλαος: από τις λέξεις μένος και λαός δηλώνει αυτόν που με τον Τρωικό πόλεμο προκάλεσε την οργή του λαού.
Πέτρος άτομο σταθερό και ακλόνητο σαν την  πέτρα, προσηλωμένο στους στόχους και στις ιδέες του, αφοσιωμένο και έμπιστο.
Ελένη: από τον τύπο ειλον του ρήματος αιρω που σημαίνει κυριεύω και το ουσιαστικό ναυς (καράβι).Δηλώνει γυναίκα  εκθαμβωτική, όμορφη, θελκτική και  μοιραία που προκαλεί αισθήματα πόθου.     
 
Ανδρομάχη:  η δυναμική, η δραστήρια,η προστατευτική που αγωνίζεται  ισότιμα ενάντια στους άνδρες.   .
 
Μελίνα:  η μελετηρή, η πολυμαθής και βιβλιόφιλη που διακρίνεται για την πραότητα και την ευγένειά της. Προέρχεται από το αρχαίο ρήμα μελετώ.
Μαρίνα: η θαλασσινή από τη λατινική λέξη mare που σημαίνει θάλασσα. Ταξιδιάρα και στοχαστική λατρεύει τη θάλασσα .
 
Νεφέλη: από το ουσιαστικό νεφέλη, νέφος που σημαίνει σύννεφο. Η συννεφιασμένη, η δύσθυμη, η προβληματισμένη, αλλά και η χειμαρρώδης, η δροσερή και γλυκιά, η γεμάτη φρεσκάδα και ανανεωτική δύναμη.

Πηγή άρθρου: ΒΑΠΤΙΣΤΙΚΑ