Η βάφτιση του νέου μέλους κάθε οικογένειας είναι σίγουρα μια στιγμή χαράς για το ζευγάρι, αφού θα δει το παιδί του να γίνεται μέλος της Εκκλησίας αλλά και να παίρνει το όνομά του, συνήθως από κάποιον παππού ή γιαγιά. Και εδώ ακριβώς αρχίζουν τα δύσκολα για τους νέους γονείς, αφού η ονοματοδοσία πυροδοτεί πολύ συχνά εντάσεις και προστριβές, τόσο ανάμεσα στα μέλη του ζευγαριού όσο και ανάμεσα στους συμπέθερους. Το «πολεμικό» κλίμα που δημιουργείται ανάμεσα στα πεθερικά της μιας και της άλλης πλευράς μερικές φορές είναι τόσο έντονο που χαλάει το ευχάριστο κλίμα που κανονικά θα πρέπει να υπάρχει πριν από μια βάφτιση, οδηγώντας και το ζευγάρι σε αμηχανία και στη δύσκολη θέση να διαλέξει… στρατόπεδο.

Read more: Βάφτιση: Ένα Μυστήριο χαράς αλλά και εντάσεων

Η γέννηση ενός παιδιού αποτελεί ορόσημο στη ζωή του ζευγαριού  που επιφορτίζεται με νέα καθήκοντα και ευθύνες, ενώ   σηματοδοτεί το τέλος της ηρεμίας και της ανεμελιάς του! Οι γονείς  αναλαμβάνουν με ιδιαίτερη  φροντίδα την ανατροφή και διαπαιδαγώγησή του, την καλλιέργεια των ηθικών αξιών, την κάλυψη των βιοτικών συναισθηματικών και πνευματικών του αναγκών συμβάλλοντας αποφασιστικά στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς του.

Read more: Η καθοριστική επίδραση του βαπτιστικού ονόματος στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού

Εννέα μήνες τρυφερότητας και αγωνίας να πάνε όλα καλά... η μοναδική για κάθε ανθρώπινο πλάσμα στιγμή του τοκετού... οι πρώτες στιγμές που μοιραζόμαστε με το νεογέννητο μωρό μας... Όμορφες εμπειρίες της ζωής που μας πλημμυρίζουν σπάνια συναισθήματα ευτυχίας και πληρότητας.
Κορυφαίο γεγονός στην πορεία της κοινής ζωής μας με το μωρό μας είναι και η βάπτισή του, η είσοδός του δηλαδή στην χριστιανική κοινότητα και η μεταλαμπάδευση σε αυτό της χριστιανικής πίστης. Η αξία του μυστηρίου της βάπτισης για την πνευματική οντότητα του μωρού μας είναι αναμφίβολη. Δεν θα πρέπει όμως να ξεχνάμε και την κοινωνική πτυχή της ανθρώπινης φύσης, που προσδίδει στη βάπτιση διττό ρόλο: τόσο θρησκευτικό, όσο και  κοινωνικό.

Read more: Διακαής πόθος των γονιών .. μια αξέχαστη βάπτιση για το νεοφώτιστο !!!

Στο άκουσμα της λέξης «νονός»  πολλοί είναι αυτοί που φέρνουν στο μυαλό τους εικόνες από  μέλη της ιταλικής μαφίας και  αρχηγούς εγκληματικών οργανώσεων. Άλλοι πάλι  ανακαλούν στη μνήμη τους κινηματογραφικές εικόνες από την ομώνυμη ταινία του  Φράνσις Φορντ Κόπολα και επικίνδυνες σκηνές με το  Μάρλο Μπράντο και τον Αλ Πατσίνο.

Ωστόσο η  λέξη νονός  έχει  ευρύτερη σημασία, σημασία  που δεν περιορίζεται στη διεύθυνση μιας εγκληματικής οργάνωσης. Δηλώνει το πρόσωπο  που παρίσταται ως εγγυητής στη βάφτιση ενός παιδιού, συνδράμει τον ιερέα στην τέλεση του μυστηρίου και αναλαμβάνει τη μύηση του νεοφώτιστου στο χριστιανισμό.
Για αυτό και η  πρόταση να αναλάβει κανείς το  ρόλο του νονού είναι πολύ τιμητική  και  συνοδεύεται από σημαντικές ευθύνες. Ο παρακάτω οδηγός έχει ως στόχο να ενημερώσει και να βοηθήσει όσους πρόκειται να αναλάβουν το δύσκολο αυτό ρόλο παρέχοντάς τους σημαντικές συμβουλές.

Read more: Οδηγός για να γίνετε ένας υπέροχος «νονός» για βάπτιση …

Η χαρά και η τιμή του να γίνει κανείς νονός ή νονά είναι μεγάλη και ξεχωριστή. Συχνά μάλιστα μπορεί να συναγωνιστεί ακόμα και τη χαρά της μητρότητας ή της πατρότητας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι δύο αυτοί ρόλοι, του φυσικού και του πνευματικού γονέα, συχνά αλληλοκαλύπτονται, σε κάθε περίπτωση όμως αλληλοσυμπληρώνονται...
Ξεκινώντας από τα απλά, πρακτικά ζητήματα για τα οποία οφείλουμε ως νονοί να μεριμνήσουμε πριν το σπουδαίο για τη θρησκεία μας μυστήριο της βάπτισης και προκειμένου να μη μας “ξεφύγει” κάτι, καλό είναι να καταγράψουμε τις υποχρεώσεις μας.
Εξέχουσα πρακτική, αλλά και με ισχυρούς συμβολισμούς υποχρέωση είναι η αγορά του σταυρού. Το βάρος, τα καράτια, το μέγεθος, η αισθητική είναι μερικές από τις παραμέτρους που λαμβάνουμε υπόψη κατά την αγορά του. Με δεδομένο ότι το κόστος του σταυρού αποτελεί ένα μεγάλο ποσοστό του συνολικού προϋπολογισμού, θα πρέπει να κάνουμε μία εκτεταμένη έρευνα αγοράς, πριν καταλήξουμε.

 

Read more: Πρακτικές συμβουλές σε νέους ... νονούς για να μην τους ''ξεφύγει'' τίποτα στη βάπτιση

Page 1 of 2